Geduld 2.0

Geduld 2.0

 

Laatst zat ik met mijn vader op een bankje, heerlijk in de zon op het perron te Amsterdam CS en tijdens ons gesprek werd me ineens duidelijk dat ik weer een ander soort geduld erbij had geleerd de afgelopen periode. En niet het soort van ‘wacht geduldig op je beurt’ geduld, maar een echte diepere betekenis van geduld. Wat het je kan brengen en hoe het je manier van zijn kan helpen veranderen en zo veel beter kan maken.
Leren wat geduld is klinkt zo cliché. En toch begin ik nu een beetje te zien hoeveel facetten geduld heeft. Geduld is net als een diamant. Als de lichtval verandert, verandert de kleur, de weerkaatsing van het licht. De kleuren schitteren anders. Zo is het ook met geduld heb ik ervaren. Geduld heeft voor mij zo veel facetten.

En als de ‘lichtval’, nou ja in dit geval is dat dan ‘de kijk’, ‘het gevoel’ of ‘het begrijpen’, van uit een andere hoek komt, dat het kleuren pallet zodanig kan veranderen, zo is het ook met ‘de kijk’. Dan zie je, voel en begrijp je anders, over jezelf, situatie of omstandigheid.

Ineens schijnt er licht vanuit een andere hoek en zie dat het geduld met jezelf hebben weer uitgesplitst wordt in, geduld met verandering in jezelf, geduld met leren over jezelf. Dingen of situaties waar je het geduld niet in kon opbrengen om er mee om te gaan. Geduld met en voor anderen gaat gepaard met begrip en meevoelen, empathie.  Dat geduld alleen maar kan zijn door lief te hebben. Van dat soort liefde kan je zoveel mooie geduldige energie krijgen en opbrengen. Gewoon door jezelf lief te hebben concludeer ik dan voor mijzelf. Geduld voor jezelf, zodat je kan zijn.

Toen mijn oudste zoon geboren werd was ik 18 jaar. En zo ongeduldig hahah, zo ongeduldig. Met alles. Met mijzelf, met mijn kind, met leven. Het is denk ik ook wel een leeftijd dingetje en stiekem ook een stukje de aard van het beestje. Die aard zal nooit helemaal weg gaan, dat stukje ongeduld. Ik kan er wel veel beter mee omgaan. Dat heb ik via allerlei keiharde, maar ook subtiele levenslessen geleerd. En van mensen die op mijn pad kwamen en waarvan er sommige nog zijn, sommigen even weg zijn geweest, maar toch terug zijn gekomen en hopelijk lang zullen blijven. Ik noem ze soms mijn leraren.

Ik las een hele tijd geleden een blog van een dame over jaloezie en wat je daar mee kan. En ik vond dat zo intrigerend. Jaloezie hoeft niet perse negatief te zijn. In eerste instantie voelt het niet lekker, tot dat je die gevoelens gaat ontleden. Ik ben naar mezelf gaan kijken, waar ben ik jaloers op bij een ander, wat doet dat bij mij van binnen? Jah, het engelen geduld van anderen met van alles. Ik heb er toen verder niets mee gedaan tot het thema geduld weer in mij op speelde. Omdat ik mij ergerde aan allerlei stagnaties. Met mijn gezondheid, onze webwinkel, soms financiën. Waarom lukt het verdorie anderen wel dan! Toen dacht ik terug aan dat blog over jaloezie en dat voelde ik dus, die jaloezie!. He! Daar kan ik wat mee. ik ben die gevoelens gaan ontleden. En soms was het lelijk om diep naar binnen te kijken. Maar ik begon wel steeds meer te begrijpen. Omdenken, begin bij jezelf, heb geduld met je genezing. Neem rust, trek terug en denk, voél hoe je het graag wilt. Geen negativiteit het brengt niks. Laat die gevoelens los en ga terug naar je geduld-les. Het is allemaal zo mooi en snel gezegd zo. Dat was het niet. Ik studeer nu al een paar jaar in geduld hebben en ik kan je vertellen het is een  flinke studie.
Geduld en accepteren gaan hand in hand met elkaar. Soms zijn beiden een hele zware en taaie om door heen te ploegen.

Ik weet het pas sinds kort dat ik dus heel geduldig kan bouwen aan iets wat ik graag wil, dat wat uit mijn hart komt. Ik heb geleerd geen haast te hebben (levert nog wel eens wat innerlijke conflicten op hoor). Maar wat komt, komt en je weet het wanneer je die kans moet grijpen en GAAN.

Tot die tijd is geduld een geduldige schone zaak.

Het leren is heerlijk eindeloos.

Ik schrijf vanuit mijn hart. Mijn eigen gevoelens, ideeën en waarheden gooi ik dan het universum in en soms kunnen anderen zich er ook in vinden en waarderen. Dat vind ik leuk!

Bernice

Geplaatst in Berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *